сряда, 5 ноември 2008 г.

ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ


УТ "Театър на голия охлюв" и Пърформанс Лаб София
представят

„ЗАМЛЪКВАНЕ”

по мотиви от филма „ПЕРСОНА” на И. Бергман 1.11.2008 г. и 21.11.2008 г., 19.00 часа, Театрална работилница “Сфумато”


Постановка: Елена Панайотова
Художник: Юлияна Войкова–Найман
Музика: Емилиян Гацов-Елби
Участват: Вероника Петрова, Антоанета Петрова, Дарина Параскова, Десислава Христова, Ани Вълчева

Спектакълът е финансиран от Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ,
Фондация „Етюд” & “ЕСОФ”OOД

Спектакълът „Замлъкване” се реализира като резултат от едно задълбочено изследване на емблематичния за историята на киното филм на Ингмар Бергман “Персона”. Зрителят е въвлечен в постоянна игра на отгатване кое е реално и кое измислено. Темата за мълчанието и отказа от словото като възможен път да се постигне истината доближава изследваните проблеми до фундаментални въпроси за човешката комуникация и индивидуалното откриване и реализиране на истината.
Бергман счита този филм за един от най-важните си, в книга “Образи” той пише: “Днес аз чувствам, че с Персона – ...съм стигнал толкова далеч, колкото бих могъл. ...когато работех в пълна свобода, аз успях да се докосна до неизразими тайни…" . Филмът е определян от критиците като "Бергманов шедьовър" или "една от най-великите творби на века”.
Театралният спектакълът „Замлъкване” е конструиран като серии от вариации на няколко основни теми: удвояване, обсебване, мълчание, съществуването на човешкото тяло в тишина. Самият спектакъл е уникално предизвикателство към възприятието на гледащия, заигравайки се с паметта и очакването, за да предизвика екстатично преживяване на настоящия момент. „Замлъкване” е покана към съзерцание и откриване на онези тайни за човешкото битие, които само театърът може да изрази.


















УТ "Театър на голия охлюв" и НДТ "Сълза и смях"
представят

"АМАРАНТОС"

от Димитър Кабаков

02.11.2008 г., 19.00 часа, НДТ „Сълза и смях”
България е на едно от челните места по аборти на момичета под 20 годишна възраст. Зачестяват абортите на момичета, които са дори на 12 г. И те не са само от малцинствените групи! Повечето от тях са от добри семейства. Ниска сексуална култура, или безразборен секс на принципа "руска рулетка"? Парадоксално е, но има момичета, които забременяват при първа овулация?! Деца, раждат деца...А искат ли да раждат? Какво става с крехката им психика и незрялата им личност, когато преживеят ранен аборт? Дават ли си сметка за отговорността да създадеш живот и да го отгледаш? Тревожно, нали? Има много въпроси, и малко отговори. Действието се развива в един родилен дом, където Ирина пристига сама, с един куфар и напреднали контаркции. В нейното полубудно, полусъзнателно състояние, в което изпада, се появяват родителите й, баба й, самоубилата се приятелка, братчето...Пиесата не се занимава с дидактика – не правете така, а се опитва да разбере защо така се случва.
Режисьор:
Възкресия Вихърова
Сценограф:
арх. Зарко Узунов
Авторска музика и звукова среда:
Петър Дундаков.
Мултимедия: Ивелин Илиев и Александър Предов
В представлението ще видите 15 студенти от НБУ, които партнират на Валентин Ганев (Народен театър „Иван Вазов”), Йорданка Стефанова (ДСТ „Алеко Константинов”), Росен Белов (Театър „София”), Невена Мандаджиева, Диана Спасова, Ася Иванова, Добриела Попова.
















УТ "Театър на голия охлюв"

представя

„ТУБЕРКУЛОЗА” (White Plague) ТВС

11.11.2008 г., 19.30 часа, СУ "Св. Кл. Охридски", зала Алма Алтер
В рамките на международния арт форум "Алтер Его"
17.11.2008 г., 20.00 часа, Център за култура и дебат “Червената къща” - Червена зала Сценарий, режисура: Цветелина Стоянова-ЦВЪ Сценография и костюми: Цветелина Стоянова-ЦВЪ, Кирил Наумов Хореография: Цветелина Стоянова-ЦВЪ, Костадин Василев Мултимедия: Цветелина Стоянова-ЦВЪ, Огнян Голев (монтаж) С участието на Цветелина Стоянова-ЦВЪ и Костадин Василев „Туберкулоза” е представление за живота и болестта, погледнати като двете еквивалентни плоскости на огледалото, в което се отразява образа на човека. Моноспектакълът се занимава не само с нозологичната единица-туберкулоза, но и със зависимостта на човека от наркотични вещества, алкохол и суицидния риск. Това е опит за театрална диагностика на съвремието! Moноспектакълът е изграден е на основата на взаимоотношенията между лекар-пациент. Използвани са текстове от Томас Ман,Шекспир, Христо Смирненски, Ана–Мария Навалес,медицинска литература и авторски творби. Моноспектакълът цели да се почувства болестта като безпътица, предлог и парадокс. Самото органично заболяване е вторично явление. Болестта тук е могъщо познавателно средство – път към човека, любовта,безсмислието, смъртта. Представление от афиша на” Театър на голия охлюв” , НБУ; С подкрепата на “Александровска болница”. Туберкулоза (White Plague) е събитие от поредицата на програма „Изкуство в безтегловност – свободна арт сцена София 2008” за представяне на оригинални, съвременни проекти в областта на театъра, танца, визуалните изкуства, музиката, литературата и киното, която Червената къща реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”.

Няма коментари: